View Sidebar
Röda Korset är som en diamant

Röda Korset är som en diamant

24/05/2014 02:45Comments are Disabled

En diamant har många olika sidor, men tillsammans blir det en värdefull sten. Det samma gäller för Röda Korset- man har flera olika aktiviteter som tillsammans ger en bild av organisationen. Man hjälper människor som flytt från sitt hemland där det är krig och konflikter. Men även de som lider i sitt hemland Sverige, av olika orsaker, får hjälp.

MU256-hemlösaRöda Korsets verksamhet i Bomhus, till exempel, inkluderar att man serverar en måltid varje vecka till de hemlösa. Eller vem som än kan behöva lite varm mat. Man läser också tidningen för de äldre på omsorgshemmet som inte ser så bra. Det gör man alla vardager, samt ibland på helgerna. Ofta beror det på hur många frivilliga man har tillgängliga. Sedan finns det Röda Korset secondhandbutik i Gävle, den är mycket populär. Alla dessa aktiviteter ger ett totalt överskott som man kan skicka vidare till goda ändamål, trots att det också kostar att laga mat och hålla en affär igång.

De artiklar man säljer i Röda Korset secondhandbutik i Gävle har getts av olika personer. Man får dödsbon eller enstaka saker, och allt samlas i den stora butiken. Eftersom man inte har något lager ställs allt direkt in i affären. Men man har ganska stor omsättning. På en bra dag kan hela 400 personer komma in för att titta eller handla. Så detta är en ganska lönsam del av Röda Korsets verksamhet i Bomhus. Man ger sedan bort överskottet. Det kan vara för hemlösa i Gävle, flyktingar i Afrikas horn, hjälp för de som är absolut ensamma över julhelgen, och så vidare. Röda Korset är kända för att hjälpa till i flera svåra situationer.

Röda Korsets verksamhet i Bomhus omfattar också söndagsdans. Det ger bra motion, men är framför allt ett trevligt sätt att komma tillsammans. Röda Korset vet av erfarenhet att det inte bara är människors fysiska behov som måste tillfredsställas- man har även känslomässiga behov som ibland är minst lika viktiga. Många kommer in i Röda Korset secondhandbutik i Gävle bara för att prata. De vet att de är välkomna. Samtidigt är det så många som kommer in och handlar att man har ett stort överskott att föra vidare. Röda Korsets verksamhet i Bomhus är verkligen som en diamant- olika fasetter av hjälpverksamhet. Samtidigt är det en del av en mycket större organisation som totalt har runt 97 miljoner frivilliga. Cirka 300 av dessa är verksamma i Bomhus.

Leave a reply