View Sidebar
Trevliga restauranger i Stockholm

Trevliga restauranger i Stockholm

11/07/2016 13:59Comments are Disabled

Många passar på att äta riktigt god mat när de besöker huvudstaden, den är trots allt känd för all sin kulinariska rikedom. Här finns det ett överflöd av olika sorters mat att välja på, allt från lyxiga stjärnrestauranger till små lokala kvartersfik som serverar hemlagad husmanskost. Det som är så härligt är all den utländska matkultur som vuxit fram, med mat från världens alla hörn samlade i en och samma stad.

780-4-stockholm-restaurangerMan kan bo flera år i Stockholm och alltid pröva på något nytt, utbudet är stort och varierat. De flesta brukar dock hitta sina egna smultronställen, restauranger som de går tillbaka till regelbundet. Maten är god, uppassningen utmärkt och omgivningen inbjudande.

En komplett måltid

För det är ju ändå så att omgivningen är mycket viktig, ett ställe måste ha både karaktär och smak. Vilken sorts smak det handlar om kan vara nog så olika, alla har sin egen stil och klientelet är därefter. En del vill ha tysta, mysiga restauranger där man kan sitta helt anonymt för sig själv i ett hörn medan andra föredrar livliga ställen där musiken står högt i taket och alla verkar känna varandra. Detta och mer därtill finns i Stockholm.

Många äter ute på lunchen, det finns flera bra erbjudanden och en hel del att välja på. Det ska ju gå snabbt, man har inte allt för lång tid. På kvällen, istället, så kan man ta det lugnt och också välja mellan flera olika maträtter. Mr. French är en vackert belägen fisk och skaldjursrestaurang i Stockholm med många fina omnämnanden. Vad andra säger kan spela stor roll i valet av ett trevligt matställe, vare sig det handlar om en snabb lunch eller romantisk middag. En restaurang som rekommenderas av andra brukar sällan bli en besvikelse, tvärtom kan det vara ett sätt att hitta sitt nya favoritställe.

Mat året om

Vissa restauranger blommar upp under de varma sommarmånaderna, de spiller ut på trottoaren och öppnar sin uteservering. Andra är så gott som de samma hela året om, de har sin fasta stil och planering, man vet att det alltid serveras något gott här. Vid vissa högtider eller säsonger så brukar dock de flesta anpassa sig och ställa till med lite extra. I juletider serverar Mister French ett svenskt julbord med klassiska maträtter i Gamla stan. Det hör till att man ska gå ut och äta julbord minst en gång i december, det är en vanlig förberedelse inför den stundande högtiden. Faktum är att det är en del av julfirandet, man börjar första advent med olika fester och förberedelser ända fram till julafton.

Många restauranger i Stockholm satsar på julbord, sommarmeny och andra saker som har att göra med årstiden. Det är ett sätt att kunna inkludera det som är tillgängligt och färskt just då. Folk har blivit mycket mer medvetna om vad de äter, och många vill ha både grönsaker och organiskt nu för tiden. Det har lett till en mer utpräglad matkultur där man väljer noga vad man serverar sina gäster. Ett rejält plus för alla de som tycker om att äta ute i Stockholm.

Vilken sorts restaurang är bäst?

Det som är så underbart med dessa vanor att gå ut och äta är att urvalet har ökat dramatiskt de senaste åren. Nu kan man få allt från turkisk mat till kinesisk eller amerikansk, för att inte tala om svensk mat på olika sätt och vis. Det går därför inte att säga vad som är bäst, för det handlar om smak och tycke. Många varierar var de går ut och äter, en dag tar de malaysisk lunch och en annan dag smakar det gott med fransk mat. En kväll kanske Operakällaren eller en annan finare restaurang lockar, medan man går till den lokala kinesrestaurangen en annan kväll.

Med denna nya matkultur som vuxit fram i Stockholm har folk blivit mer intresserade av vad de äter. Smaklökarna tränas att pröva på nya smaker, med fantastiska resultat. Pasta och ris hör nästan till husmanskost nu och även små barn vet vad kebab eller vårrullar är för något. Så vare sig man bor i Stockholm, eller bara kommer på besök, så behöver man garanterat aldrig gå hungrig. Det finns alltid en restaurang som passar ens smak och plånbok.

 

Comments are closed