Trappor

Fokus på trapporna

Det är viktigt med trappor och samhället är fullt av dem. Du går i trappor från tunnelbanan, även om en del är elektriska. Hemma har du kanske en trappa för att komma ner till källaren eller upp till övervåningen. Många skolor är byggda med flera våningar, och eleverna går i trappor hela dagen. Samma sak i hyreshus, köpcentrum och på flera andra ställen. Trappor är och förblir något att räkna med.

Men det är inte alltid som du tänker på trapporna. De känns som ett nödvändigt ont ibland, eller ett tillfälle att motionera. Du accepterar dem som en helt naturlig del av vardagen. När det kommer till att bygga ditt eget hus kan det dock vara lite annorlunda. För då vill du ha snygga trappor som också är funktionella. En oslagbar kombination som förhöjer hemmets utseende.

Olika sorters trappor

Trä eller metall? Kanske betong eller sten? Trappor kommer i så många olika former och material att du nästan glömmer att det är en och samma sak. För med trappor kan du verkligen ge din inredning en skjuts på vägen. De kan vara fokus i utrymmet, kanske rentav för hela hemmet. Det beror ju lite på var de sitter. Här kan du få hjälp att välja: PS Trappor.

Andra föredrar mer diskreta trappor. Som tjänar sitt syfte men faller i bakgrunden. Oavsett vad du vill ha så måste trappan vara stadig och säker. Det ska inte vara svårt att ta sig mellan de olika våningarna. Har du barn eller är äldre så blir det ännu viktigare att trappan fungerar som den ska, enligt dina speciella behov. Det är inte bara när du går i trappor som en ledstång kan vara skön att hålla i.

Slå på stort med dina trappor

När det kommer till offentliga miljöer brukar det vara en annan historia. Då är det viktigt med en viss design, arkitekterna jobbar hårt för att skapa en unik omgivning. Och det är det verkligen värt. Ibland får de till riktigt fantastiska skapelser som pryder sin plats. Rullande spiraltrappor i Shanghai en imponerande syn.

Det är modernt med vissa stilar, även inom arkitektur och inredning. Därför är det så intressant att besöka gamla byggnader och se hur trapporna ser ut. På sina håll vallfärdar nästan folk bara för trapporna och deras dekorationer. De är en del av sevärdheterna. Tidigare så kunde också antalet trappsteg ha en betydelse. Eller vilket väderstreck som trappan är vänd mot. Folk var vidskepliga och la stor vikt vid till synes små detaljer. Expressen berättar om trappräcket som var intressant för polisen.

Moderna trappor för alla smaker

Idag är det sällan som folktro har något med trappornas design att göra. I stället är det mode, trender eller tycke som bestämmer hur de ska se ut. Till en viss grad även utrymmet, för det är inte alltid du kan välja exakt vilken trappa du ska ha. En spiraltrappa kan passa bra på ett ställe, medan en u-formad trappa är bäst på ett annat.

Därför kan det vara bra att diskutera saken med din byggherre eller arkitekt. Och framför allt med den firma som ska bygga din trappa. De kan både ett och annat om utformningen av trappor. Vilka material som passar bra ihop och hur du kan få en trappa som är både säker och snygg. För vem vill inte ha en vacker heminredning? En som återspeglar din smak och som får dig att må bra. Varje dag, för trappor är ofta något som används riktigt regelbundet.

Trappor av olika material

En trappa kan vara gjord av trä. Men även här har du flera olika sorter att välja mellan, alla med sina egna karaktärsdrag och utseende. Vanliga träsorter är ek, björk och furu. Men även ask och bok är snygga material för trapporna. När du valt vilket material du ska ha för trappan är det dags för räcket. Glas, plast eller metall? Eller kanske samma sorts träslag?

Mycket beror ju på hur pass synlig du vill att trappan ska vara. Vissa trappor verkar sväva i luften, medan andra ger ett mer gediget intryck. Se till att du väljer en trappa som du trivs med, och njut sedan varje dag när du använder den. För en trappa är inte bara ett transportmedel, det är en viktig del av ditt hem.