Allmänt

Människans bästa vän

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Så är givetvis inte fallet i alla världsdelar. I stora delar av västvärlden brukar man dock betrakta husdjur som familjemedlemmar. Men varför har man kommit att värdera just hundar så högt?

Det finns flera anledningar till detta. En viktig anledning är att hundar älskar att vara med människor. De blir aldrig trötta av sällskap och de skulle helst spendera hela dagen med ägaren. Detta är rätt unikt. Många människor behöver utrymme för att vara själva och inte behöva socialisera. Så är alltså inte fallet med våra hundar.

En annan anledning är att de alltid blir glada av att se oss, speciellt efter att vi har varit borta några timmar. När detta sker med andra personer brukar det vara något speciellt. Det kan exempelvis handla om att vi träffar en vän som vi inte har sett på länge. Det kan också handla om ett kärt återseende av en familjemedlem.

Vi får knappast denna reaktion när vi kommer till jobbet på morgonen. Vi får inte heller denna reaktion när vi träffar våra nära och kära efter en dag på jobbet. Detta är för övrigt rätt konstigt. Människor borde bli mer glada över att träffa sina vänner. Man har nämligen kunnat etablera inom psykologin att dessa glada reaktioner gör att vi gillar någon mer.

En tredje viktig anledning är att majoriteten av alla hundraser kräver motion. Denna egenskap tvingar oss ut på promenader dagligen. Det kanske inte är så kul att ge sig ut i snöfall eller i regn. Vi har dock inget val. Med tiden lär vi oss att uppskatta dessa promenader. Det är inte heller negativt att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa.

Finns det några nackdelar med att äga en hund?

I denna artikel har vi endast listat de positiva faktorerna med att äga en hund. Det finns dock nackdelar. Dessa nackdelar tenderar många människor att bortse ifrån när de köper en hund.

Som framtida hundägare bör man vara medveten om att det kostar pengar att ha en hund. Man bör ha en försäkring, vilket du kan läsa mer om på denna sidan. Dessa djur blir nämligen sjuka, precis som vi människor. De har däremot inte tillgång till gratis sjukvård. Veterinärer arbetar i den privata sektorn och de vill givetvis ha betalt för deras tjänster.

En annan nackdel är att man blir rätt bunden. Du måste gå ut med din hund minst 3 gånger per dag. Du får inte heller glömma att du har köpt ett husdjur. Detta betyder att du ska umgås med djuret varje dag. Du kan inte bara åka på semester och låta någon annan rasta din hund, men i övrigt låta den vara ensam hela dagarna.

Man kan därför säga att det handlar om ett stort ansvar, både finansiellt och vad gäller relationen till din hund. I den bästa av världar ska du också läsa på om den ras du vill köpa. Det kan vara så att den ras du är intresserad av behöver mycket motion och träning. Om du själv saknar kunskap om hur man tränar den kan du behöva ta hjälp från någon. Detta är också en kostnad som du måste betala.

Sist men inte minst måste du också ta hand om hundens omvårdnad. Du behöver tvätta den och se till andra behov, exempelvis klippa klorna. Du måste med andra ord lära dig dessa saker om du på förhand saknar kunskapen.

 

Det bästa av två världar

Kanske är det inte så dumt att behöva vara hemma mycket och ta hand om någon annan? Både människor och hundar behöver sällskap för att må bra. Det är egentligen ingen nackdel om man behöver vara hemma mycket för att ta hand om någon annan.

Lägg därtill att en del människor hellre spenderar tid med ett djur som är dig evigt tacksam. Hundar är nämligen evigt tacksamma för vad deras ägare gör för dem. Det är med andra ord ett förhållande som alltid ger mer än det tar.

Kostnaden är en annan viktig aspekt. Det går inte att komma ifrån att det kostar pengar att äga en hund. Ur ett annat perspektiv är det en bra sak att lägga pengar på. Det är i alla fall bättre än att köpa konsumtionsvaror.