Blogg

Företag satsar på byggelement 

Byggbranschen har alltid funnits och kommer aldrig att försvinna. Hemligheten är naturligtvis att alla har behov av någonstans att bo, ett faktum som inte förändras. För tillfället är det brist på bostäder runt om i landet, och detta har lett till mindre trevliga situationer för ett antal familjer. Det är inte bara flyktingar som lider av situationen och undrar när de ska få ett bra hem. Många bor tillsammans med andra personer, eller så hyr man dyrt i både andra och tredje hand.

Construction worker observing unfinished house

En av lösningarna på detta problem är att bygga fler bostäder, och då speciellt i den prisklass och storlek som det är mest behov av. Många gånger är det mindre, lite billigare lägenheter och hus som fattas. Både unga som ska börja sitt liv i egen lya och äldre, pensionerade som inte längre behöver en stor villa är stora grupper. För att snabbt kunna bygga bra bostäder, som också är lagom dyra, så satsar allt fler företag på byggelement.

Vad det innebär att bygga med moduler

I princip kan man säga att huset byggs någon annanstans och sedan sätts ihop på plats. Rent logiskt så minskar detta arbetsprocessen avsevärt eftersom det mesta redan är gjort. Sedan behöver man underentreprenörer som elektriker och rörmokare, samt ett inredningsteam. Man kan köpa smarta byggelement från Timbeco. På så gott som nolltid kan ett hus stå färdigt och inflyttningsbart, utan att det kostar en massa pengar med att ha en byggarbetsplats öppen i flera år.

Det är klart att byggelement också kostar en slant ingenting är gratis idag. Men man får hela tiden väga för-och nackdelar, och ibland är hastigheten på bygget det allra viktigaste. På vissa orter har staten gett tillfälliga byggnadslov och hyrt ut mark som annars inte är tänkt för bostäder. Allt detta för att minska krisen med bostadsbrist som spritt sig som en löpeld på vissa platser. Studenter, till exempel, är en annan grupp som har behov av små och billiga lägenheter, många av dem använder en stor del av sin inkomst på just boendet. På ett ställe lyckades man få upp ett komplex med studentlägenheter på mindre än ett par veckor, helt perfekt för alla inblandade.

Framtidens sätt att bygga

Många tror att detta sätt att bygga hus kommer att ta över mer och mer. Folk har varken tid eller pengar att lägga ner på ett traditionellt bygge, man vill snabbt kunna flytta in i sitt hem. För entreprenörerna så innebär det också att de kan sälja sina bostäder på rekordtid och därmed dra ner på omkostnaderna. I Dagens Industri kan man läsa om hur företag satsar på byggelement. Runt om i Europa har man redan använt denna byggteknik ett bra tag, och det finns mycket att lära från detta.

Ett samhälle består av flera olika delar, och alla har rätt till ett anständigt boende. När det är problem med bostäder, brist på flera olika ställen, så påverkar det balansen. Man kan inte flytta till de områden där det finns jobb, för det finns ingenstans att bo. Utbildning blir svårt och bara tillgängligt för den som har gott om pengar. Om man ändå insisterar på att bo på den ort där man vill vara så är det uppoffringar som gäller. Dela lägenhet med flera stycken andra, med allt vad det innebär eller betala svindyra hyror. Därför hoppas många på att allt fler ska välja den snabba vägen och satsa på byggelement. Med fler bostäder runt om i landet kommer allt att fungera som det ska, balansen kommer att återställas inom flera olika områden. Detta är hoppet för framtiden- bostäder åt alla som inte kostar allt för mycket.