heminredning

Hur du förnyar ditt hem

Vare sig du bor i ditt drömhem eller fortfarande letar är det vanligt att vilja förnya sig med jämna mellanrum. Kanske inte de stora sakerna, att måla om alla rum är ett enormt jobb. Men du kan göra mycket med de små detaljerna. Komplettera och förändra, allt efter den person du är nu för tiden. Det är inte så svårt att ge hemmet ett ansiktslyft.

Till att börja med kanske du ska tänka efter vilken stil du tycker om. Romantisk, modern, kolonial, österländsk? Alla har sin egen smak och det är något du bör satsa på. Det måste inte se likadant ut hemma hos dig som hos grannarna. Naturligtvis har även heminredning mycket som är modernt och trendigt. Men vad du väljer är helt upp till dig.

Små detaljer som förändrar intrycket

Trender är bra eftersom du då ofta har större valmöjligheter. Och det har lite att göra med behovet av att förnya sig. Det är få som vill ha samma tapeter som var moderna på 1970-talet, inte ens de som var unga då. Du utvecklas som person och det återspeglas ofta i valet av dekorationer. Här kan du verkligen säga: ”Jag har hittat mina favoriter.”

Det kan vara en vas, eller kanske några burkar. En ny duk eller varför inte ett par bordslampor? Detaljer kanske, men sådant som gör stor skillnad. De förändrar det intryck ett rum ger, dess atmosfär. För hemtrevnad har mycket att göra med känsla, atmosfär eller stämning. Aftonbladet tipsar om hur du kan förnya ditt hem.

Kunskap tynger aldrig

Du kan lära dig mycket om hem och trivsel från nätet. En fördel där är att du ser det på bild, vilket ger dig ett bättre grepp om olika stilar. Det går också att se hur det hela fungera i praktiken, höra från de som har provat på de olika sakerna. En del har det som yrke, att förvandla folks tankar till ett fungerande och härligt hem. Andra gör det på känsla, men alla kan lära sig lite från varandra. Kul att se hur andra inreder sina hem. Läs mer i Expressen.

Ibland kan dina kunskaper om heminredning komma till nytta i andra sammanhang. Det är ju en fråga om att se saker innan de är gjorda, att ha en känsla för hur något kommer att bli när det är klart. Med datorer kan du göra presentationer och bilder av hur det förväntas bli. Det gör det enklare att förstå tankarna. Men det är ändå någon som måste föra in informationen och planera den. Ta steget över från heminredning till sport.

Utnyttja de osynliga linjerna

Det finns flera olika skolor när det kommer till heminredning. En del föredrar minimalistiska lösningar. Så få saker och möbler som möjligt, men de ska vara funktionella. Andra tycker om när det är fullt med dekorationer. Många tavlor, gärna av olika konstnärer och skolor. Eller så har du experter som läser av de osynliga linjerna och ställer möblerna där det flödar fritt. Alla har sina egna sätt att inreda, och alla är rätta.

Så tänk efter vad som gör dig glad. Vilka färger och dekorationer du önskar ha där hemma. Och skaffa dig sedan lite nya saker som piffar upp. Du kan förnya dig utan stora kostnader. Det går att fräscha upp med små medel. Eller stora om det är dags för det. Många anser att du aldrig kan lägga ner för mycket omsorg i hemmet. Det är trots allt din tillflykt, där du vilar upp dig efter dagens slit. Om du vill tar du reda på var linjerna går, annars kör du på precis som du önskar. Skapa ett hem som är välkomnande och samtidigt avslappnande.