Blogg

Hur du gör för att sluta röka

Om du är rökare kan du trösta dig med att det aldrig är för sent att sluta. Din kropp kan faktiskt återhämta sig på nolltid, så länge du bestämmer dig för att avsäga dig cigarretterna. Det viktigaste är att du tar ett beslut att förändra din livsstil, även om det är väldigt svårt att ändra vanor och bli kvitt beroendeframkallande ämnen.

Varför du känner ett röksug

Det första du bör känna till är att suget av cigarretter har att göra med ett starkt nikotinberoende som är knepig att bryta. Som vi nämnde ovan har det även att göra med inlärda beteenden. Vi rekommenderar hellre vapes och tillbehör om du vill ha ett alternativ till cigarretter, särskilt då genomförda studier har påvisat att de är mindre skadliga.

Tips som kan underlätta när du vill sluta röka

Att göra en handlingsplan och verkligen tänka igenom saken är a och o. Den första åtgärden kan vara att tänka hur snart du vill sluta, men också hur viktigt beslutet är för dig och dina nära och kära.

En del väljer också att trappa ned användandet istället för att lägga ned på en gång, men alla är olika när det handlar om beroenden och det finns ingen universallösning.

Såhär kan du göra:

  1. Anteckna ett datum för när du vill sluta.
  2. Skriv ned anledningar i en lista varför du inte längre vill röka cigarretter. Detta kan hjälpa dig att behålla motivationen, men även få insikt i problematiken.
  3. Skriv ned varje gång du röker och vad du gör vid detta tillfälle. Betygsätt sedan hur viktigt det var att tända en cigarrett.
  4. Sluta röka på specifika platser för att skapa nya vanor i vardagen. Det kan exempelvis röra sig om arbetsplatsen, skolan eller hemmet.
  5. Börja med en idrott eller hobby som för bort tankarna från rökningen.
  6. Bryt ditt mönster genom att ersätta rökpauser med en frukt istället.
  7. Sök professionell hjälp via Sluta röka-linjen. Du kan ringa 020-84 00 00 eller gå in på sidan slutarokalinjen.se.
  8. Använd läkemedel som nikotinplåster och tuggummi.