View Sidebar
Hur man väljer vapenskåp

Hur man väljer vapenskåp

03/10/2013 15:04Comments are Disabled

Det finns idag ett stort urval av vapenskåp och vissa är ganska dyra. Man bör därför väga vilka för-och nackdelar som finns med de olika skåpen innan man fattar ett beslut. Genom att jämföra vad som finns på marknaden kan man skaffa ett vapenskåp i rätt storlek och utförande.

MA11-brandsäkerTack vare att det finns ett stort urval av vapenskåp idag är det mycket lättare att hitta ett som är mer eller mindre perfekt för ens behov. Det grundläggande är naturligtvis att välja ett skåp med SS 3493 markering, något som de flesta skåp har idag. Har man ett stort antal vapen, eller särskilt farliga, finns det speciella regler som gäller. Men normalt har man ett stort urval av vapenskåp.

Till att börja med ska man se på storleken av vapenskåpet. Om man inte har gevär eller långa vapen, kan ett mindre skåp vara tillräckligt. Man måste även förvara ammunition på ett säkert sätt, så det ska finnas plats för denna. Något man ska tänka på är regeln om fastbultning av vapenskåp. Om skåpet väger mindre än 150 kg måste man skruva fast det i golvet. Bor man inte i egen bostad kan man behöva ha tillstånd av hyresvärden för att sätta fast bultar i golvet. Det kan därför vara enklare att köpa ett tyngre skåp.

Många förvarar sina vapen i källare eller garage. Här har man en ytterligare komplikation, nänligen fukt. Man har ett stort urval av vapenskåp och bör välja ett som är vattenskyddat. Om fukt kryper in i skåpet kan detta förstöra vapnen och annat som finns där inne. Det är vanligt att man även förvarar dokument eller andra värdesaker i ett vapenskåp, eftersom det är inbrottssäkert. Man bör dock informera sig noga om hur skåpet reagerar vid brand. Även om skåpet inte släpper in själva elden kan det bli så varmt att papper blir förstörda ändå.

Det gäller att välja ett skåp som står stadigt, speciellt om man inte skruvar fast det. En del vapenskåp är lite vingliga just när man öppnar dem. Istället för att byta ut sitt skåp ofta när man skaffar sig fler vapen kan man investera i ett som har plats för lite extra vapen och ammunition. På så sätt har man vad man behöver i alla fall några år framöver. Med ett stort urval av vapenskåp kan man välja ett som är något större än det behov man har just nu.

Comments are closed