Allmänt

Problem för stockholmare att hantera stress

Vissa personer trivs när de är stressade. De får mer gjort om de känner adrenalinet som rusar genom kroppen. Andra är precis tvärtom. När de blir stressade så blir både kroppen och hjärnan trögare. Det blir svårare att få till de allra enklaste uppgifterna. Helt klart så är en stark press inte bra i längden, oavsett hur bra du jobbar under stress eller inte. Därför är det viktigt att skapa en arbetsmiljö och använda sig av metoder som ger dig ett lagom tryck för att bli klar. 

Det är likadant i privatlivet som på jobbet. Du kan ha ganska många bollar i luften och ändå må bra. Men när det blir lite för mycket, eller du har en mental stress av andra orsaker, så kan det påverka dig negativt. Det är inte så konstigt att yoga och meditation blivit så populära. De lär dig att kontrollera dina tankar, andning och andra saker här i livet. Men du kan även göra det lättare för dig själv genom att inreda ditt hem och kontor på ett sätt som främjar frid och arbetslust. 

Det moderna kontoret

Framför allt är det på kontoret som du måste ha en bra arbetsstation. Du tillbringar ofta hela dagar i sträck sittandes framför din dator. För att undvika stress kan det hjälpa med bra stolar och skrivbord. När du sitter bättre, på ett ergonomiskt sätt, så blir du inte lika trött. Även om du tar regelbundna pauser för att ställa dig upp så orkar du jobba mer. Inred ert kontor med snygga och funktionella möbler. 

Inte så att du ska bli en maskin som inte gör annat än att jobba. Tanken är inte att du ska kunna ta på dig ännu fler uppgifter. Utan istället ska det vara skönt att jobba. Du ska inte bli utsliten eller få skador av att sitta framför datorn. Många har idag valt att skaffa höj-och sänkbara skrivbord, till exempel. De kan variera sin ställning under dagens lopp. Ibland står de upp och arbetar, för att få en annan ställning. Både rygg och axlar brukar vara tacksamma för en satsning på hur du sitter. Ta dig gärna en titt här för mer information. 

Allt för mycket stress i Stockholm

När besökare kommer från landsbygden tycker de att tempot i huvudstaden är allt för högt. De som bor där är nog inte alltid överens, för de trivs med att bo i en storstad. Ett ställe där du däremot inte vill ha så mycket stress är på din arbetsplats. Som redan nämnts kan lite grand vara på sin plats. Det är inget fel med att jobba mot ett visst datum eller ha lite press på sig att bli färdig. Problemet uppstår när stressen är kontinuerlig eller negativ. 

Stockholmare saknar bra kontorsinredning och upplever stor stress. Det kanske är en tillfällighet, men på kontoren i Stockholm verkar det vara svårt att få lugn och ro. Ibland vill du kunna prata med någon ifred, vare sig det är med kunder eller privata samtal. Du ska inte behöva gå in på toaletten för att ha en andningspaus, för då är något fel med upplägget. Dagens kontor är ganska annorlunda än de var tidigare. Det har blivit vanligt med allt fler allmänna utrymmen, och många har inte en dörr att stänga om sig. För att det ska fungera måste du dock ha någonstans att gå för enskildhet. 

Olika sorters stress

Det är inte bara stockholmare som upplever stress på arbetsplatsen. De flesta lärare kan nog säga att de har en arbetsdag som är minst sagt hektisk. Det blir den gärna när du har med människor att göra. Speciellt när de är unga och fortfarande har mycket att lära. Både akademiskt och hur de ska hantera sina personligheter. Det är bland annat därför de går i skolan. Vissa lärare verkar ha det hela under full kontroll. De har bra kontakt med studenterna som faktiskt lär sig bra mycket. Men det kan ofta bli ännu bättre. Med bättre kontroll av akustiken kan alla få en trivsam arbetsmiljö. 

En liknande situation existerar på flera andra arbetsplatser. Speciellt de som jobbar i lite äldre byggnader som inte är isolerade på samma sätt som de moderna kontoren. Det går att rätta till, med ganska små medel. Du kan sätta plattor i taket som absorberar det värsta ljudet. Se till att det studsar åt rätt håll, det vill säga inte direkt på de som sitter och jobbar. För en hög ljudnivå kan leda till stress, den felaktiga sorten som är farlig för hälsan. Sedan spelar det ingen roll om du trivs med det egentliga jobbet. Du mår dåligt ändå. 

Hur stockholmare kan må bättre

Det är möjligt att de som bor i stora städer är mer känsliga. Eller så är kontoren i Stockholm i behov av radikala uppgraderingar. Ju mer folk lär sig om arbetsställningar, akustik och andra saker du möter varje dag desto mer kan de justera. Som individ kan du ta hand om dig själv. Se till att inte sitta allt för långa stunder i sträck. Ställ skrivaren längre bort, gå upp och ta dig en kopp kaffe. Sträck ut ryggen och gör lite gymnastik. 

Du kommer att bli förvånad hur pass mycket de här små tilltagen hjälper dig. Men det allra viktigaste är att ha bra möbler att sitta på. Samt arbetsmetoder som tillåter dig att vila emellanåt. Lite stress är bra, men för mycket kan vara farligt.