View Sidebar
Viktigt med fiber på landsbygden

Viktigt med fiber på landsbygden

09/03/2017 23:58Comments are Disabled

Sverige är ett stort land med en relativt liten befolkning. De flesta är samlade i storstäderna, men det är fortfarande många som bor ute på landsbygden. Ibland har flera generationer av samma familj funnits på en plats, och de har inga tankar på att flytta någon annanstans. Men i dagens elektroniska samhälle finns det behov av ett bra internet uppkoppling. Oavsett om man bor i staden eller på landet.

picTack vare internet så har faktiskt ett antal jobbtillfällen skapats vilket gör det möjligt att bo kvar på landsbygden. Eller uppfylla sin dröm och flytta från stan med allt vad det innebär. Därför så har den senaste tidens satsning med fiber på landsbygden välkomnats med öppna armar av flera grupper.

Fiber för alla

Det är inte så lätt att bara lägga ner en kabel och koppla upp alla till nätet. En stor del av kostnaderna går åt till att gräva och plöja. För att det inte ska bli för dyrt för konsumenterna så skjuter staten till bidrag för de olika projekten. En husägare får i alla fall betala en slant för att bli uppkopplad med fiber. Det kostar runt 20 000 kronor att få fiber. Men det är värt varje krona tycker de flesta, för fördelarna är många. I området Lindalen har Svensk Infrastruktur fibrerat området.

Till att börja med så är fiber snabbt och effektivt. Man kan se på TV, ringa och surfa, allt med hög hastighet. Även om det är många som använder nätet samtidigt så saktar det inte av utan kan klara av stora volymer. Ett fibernät håller också länge, man beräknar en levnadstid på 50 år. Och det är inte alls svårt att byta ut, det största arbetet görs vid installation. Till skillnad från elkablar så leder inte fibern elektricitet och påverkas därför inte av åskväder. I Österåker/Åkersberga berörs 1800 villor av det avtal som Open Universe och Svensk Infrastruktur ingick 2 maj 2016.

Flera jobb med fiber

Det är inte bara för nöjes skull som folk har internet, även om det är en viktig del. Idag jobbar de flesta mer eller mindre online, det är få företag som inte har någon del av verksamheten upplagd i molnet eller som utnyttjar nätet för att fungera. Många ringer till klienter och medarbetare i världens alla hörn via internet. Man har konferenser med flera personer involverade, live och med video. Det enda som behövs är grundläggande utrustning och en bra uppkoppling.

Jobb är ofta ett problem för de som vill bo kvar på landet. Många pendlar långa sträckor för att kunna bo kvar i familjens hus, men det är inte alltid detta fungerar. Därför kan fiber på landsbygden vara lösningen, eftersom det ger möjlighet till jobb. Dels är det många som bara jobbar på internet. Kanske med en nätbutik, som IT konsulent eller något annat som är relaterat till nätet. Men man kan också sköta bokföringen till ett företag utan att vara fysiskt närvarande, bara för att nämna ett exempel. Det går alldeles utmärkt att sitta ute i skogen och jobba, bara internet fungerar som det ska.

Detta visar hur viktigt det är med fiber i alla delar av landet. De olika projekt som finns för att koppla upp Sverige kan förvandla folks liv till det bättre. Utan att överdriva så är det internet som har räddat många familjegårdar eller livsstilar. Sydöstran rapporterar om en stor satsning på fiber på landsbygden för ett smidigare liv i en digitaliserad värld.

Bättre liv med fiber

Alla är som sagt mer eller mindre beroende av nätet nu för tiden. Det är en möjlighet att hålla kontakt med nära och kära, sociala medier bara fortsätter att växa till sig. Många handlar online, här kan man köpa det mesta. Detta är av extra vikt för de som bor långt från köpcentrum eller städer, det är bara att beställa vad man behöver för att sedan få det levererat med posten.

Jobb, socialt liv, shopping-  det mesta försiggår på nätet idag. Men om internet inte fungerar så bra, vilket ofta är fallet när man inte har fiber, så kan det bli jobbigt att få gjort det man vill. När nätverket inte är starkt eller snabbt så går det inte att ladda ner filmer eller se på TV. Att hålla kontakten via voip blir knackigt, det bryts ofta och man kan inte ha en ordentlig konversation med viktiga kunder.

Därför är satsningen på fiber på landsbygden extra viktig. Det kopplar samman landet med den övriga världen och gör dem en del av helheten. Familjer kan ha allt de behöver på plats och måste inte resa långa sträckor för att handla eller slappna av med en bra film. Det öppnar upp tillfällen för jobb, många åker bara in till kontoret någon dag i veckan. Resten av tiden kan de jobba hemifrån. Detta är bra för både ekonomin och miljön med färre utsläpp.

Livet på landet

Det är inte alltid som landsbygden innebär en enstaka gård långt uppe på fjället. Men det är ofta ganska långt mellan bebyggelsen vilket gör det dyrare att lägga ner fiberkablarna. Tack vare de bidrag som ges så har i alla fall de flesta råd att koppla upp sig. Och det är ju bara fråga om en engångskostnad, de månatliga utgifterna är relativt låga. Speciellt när man tänker på allt som blir bättre med fiber, och vilka möjligheter det ger.

Fiber är driftssäkert och inte så känsligt för yttre störningar. Dels grävs den ner ordentligt, den är skyddad mot vandalism och olyckor. Men eftersom informationen överförs via ljussignaler så påverkas den inte så mycket av utom liggande problem. När nätet växer till sig och ska uppgraderas så räcker det med att byta ut mottagarna, själva kabeln kan ligga kvar.

Ett liv utan internet är svårt att föreställa sig idag, och ändå är det inte många årtionden sedan det hela kom igång. Med fiber så går det att utnyttja detta fantastiska medium fullt ut, både för jobb och nöjen. Det ger möjlighet att vara en del av världen fullt ut, på flera olika sätt.

Comments are closed