View Sidebar
Vikten av att kunna hjärt-och lungräddning

Vikten av att kunna hjärt-och lungräddning

13/02/2017 15:13Comments are Disabled

Man vet aldrig när en olycka ska slå till. Många som dör av hjärtattacker hade ingen aning om att de var sjuka eller i riskzonen. Samtidigt så behöver det inte gå så illa med relativt små förberedelser. Vartefter som fler personer har lärt sig hjärt-och lungräddning så har också antalet dödsfall minskat.

Det tar inte många timmar att gå en kurs som kan betyda skillnaden mellan liv och död. Detta är något som minst en på varje arbetsplats borde känna till, och även någon i varje familj. Allra bäst vore om alla hade en viss insyn i hur hjärtat fungerar och vad man kan göra för att hjälpa någon när de får stopp.

Små hjälpmedel som betyder mycket

En kurs kan vara basen för att rädda liv, men även en hjärtstartare är viktig att ha till hands. Statistiken visar att ju snabbare man kan ge hjälp till någon som har hjärtstopp, desto större chanser har de. Inte bara att överleva men också att inte få men för livet. De första minuterna är livsviktiga, bokstavligen talat, långt innan ambulansen hunnit fram. Att ha en hjärtstartare på arbetsplatsen eller i hemmet är som att teckna en försäkring. Man hoppas att den aldrig kommer att användas, men om det skulle vara fallet så behövs den verkligen.

Många arbetsgivare ser idag till att skicka sina anställda på kurs. Kanske inte allesamman, men tillräckligt många för att det alltid ska finnas någon på plats som vet vad de ska göra. En hjärtstartare bör finnas tillgänglig och ofta sätter man upp små skyltar för att ange exakt var den befinner sig. En hjärt och lungräddningskurs kostar inte alls så mycket men ger arbetsplatsen en ökad säkerhet.

Varje år så får nästan 30 000 personer en hjärtattack och av dessa leder runt en fjärdedel till döden. De som överlever kan stå framför veckor eller månader av rehabilitering och medicinering. Dessa siffror kan dock sänkas genom att ge omedelbar hjälp när någon får en hjärtattack. Om man lyckas göra hjärt- och lungräddning med en gång, helst med hjälp av en hjärtstartare så har patienten mycket större chanser att klara sig bättre.

Kurs i att rädda livet

En grundlig hjärt- och lungräddningskurs kostar några tusen kronor, och sedan kan det aldrig skada att gå vidare och fördjupa sig. Men detta är väl använda pengar, för det handlar om folks liv. Vare sig det är obligatoriskt eller inte så är det en investering som alla borde undersöka, både privatpersoner och företag. På jobbet så handlar det om god arbetsmiljö och borde vara normen. Många skickar sina anställda på konferenser och kickoffs, vilket har visat sig vara mycket effektivt för arbetsmoralen. Men även fysisk säkerhet, som att ha en hjärtstartare till hands, är viktigt.

De flesta vill inte tänka på olyckor eller vad som kan ske i det dagliga livet. Även om detta är förståeligt så finns det vissa saker som bör tas upp och organiseras. Små detaljer som kan göra stor skillnad. En liten hjärtstartare som gör att Svensson i arkivet överlever sin hjärtattack eller att moster Karin klarar sig fram till pensionen. Det kan hjälpa att se på det som en investering i livet. Lika väl som man tecknar en hemförsäkring så kan man köpa en hjärtstartare. Eller ge bort en hjärt- och lungräddningskurs i julklapp till sina vuxna barn.

Det finns mycket bra kurser som är effektiva och koncisa. Ingen har tid att förlora och därför ä kurserna utformade för folk i farten. Man lär sig basen och kan sedan gå vidare vid ett annat tillfälle. Alla som någon gång har upplevt en hjärtattack eller sett någon få en vet hur fantastiskt det är när någon vet precis vad som behöver göras de där första sekunderna.

Comments are closed