Det är inte många som vet att Kungsträdgården en gång var en privat trädgård. Att allmänheten inte släpptes in förrän många hundra år efter att den först kom i bruk. På 1400-talet var detta faktiskt kungens köksträdgård, men i slutet av 1700-talet gjordes den om till en allmän park. Då, precis som idag, var detta en samlingspunkt för folket i staden.
Idag kallar man gärna Kungsträdgården för Stockholms vardagsrum. Det är här man umgås, och varje år håller man flera evenemang. I princip har man någon speciell händelse här varje vecka. Flera miljoner människor kommer till parken för att uppleva dessa evenemang och programpunkter. Det kan vara utställningar, uppträdanden samhällsinformation, konserter och mycket annat. Allt som kan vara intressant för huvudstadens invånare, på ett eller annat sätt.
Men även andra dagar så sjuder det av liv i Kungsan, som den kallas i folkmun. Här kan man promenera och njuta av alla de vackra blommor och träd som finns. Eller så tar man sig något gott att äta eller dricka i en av de många serveringar och restauranger som finns i och runt omkring parken. På sommaren ställer man ut stolar och bord, och serveringarna fördubblas nästan. Det är en härlig plats att ta sig en fika eller drink med arbetskamraterna, och många par kommer också hit för att umgås.
Det här är en gammal stadsdel, som länge varit centrum för kultur och gourmetupplevelser. Till exempel har man en mycket gammal restaurang, Restaurang Victoria. Den har anor helt tillbaka till 1800-talet, och här kan man äta lunch eller välja från deras a la carte meny. Annars kan man äta italiensk mat, och sitta i en av Barettos glaspaviljonger med utsikt över parken. Vill man äta något man känner igen kan man besöka Piccolino, där man håller sig till klassisk svensk mat. Samtidigt har man ett stort utbud av kaffe tillagat på olika sätt, naturligtvis med något gott att doppa i koppen.
Också på vintern ser man till att folk kan träffas under avslappnade former. Naturligtvis kan man alltid ta sig en fika någonstans, och restaurangerna hålller öppet. Men det har även blivit tradition att gå till Kungsträdgården och åka skridskor. Isbanan öppnar i november, och håller vanligtvis öppet ända till mars, beroende på hur vädret är. Man kan hyra skridskor, så man slipper ta med sina egna. Kungsan är alltså inte bara en viktig del av Stockholms historia, den är lika mycket något för dagens befolkning.