View Sidebar
Eget företag eller anställning- vilket är bäst?

Eget företag eller anställning- vilket är bäst?

01/02/2014 04:33Comments are Disabled

Vissa personer trivs mycket bra med att vara anställda, medan andra inte alls tycker om det. En del vill helst jobba med ett eget företag, eller som frilans. Det finns för-och nackdelar med båda alternativen.

MA357-fskattEn klar fördel med att vara anställd är att allt pappersarbete tas om hand. Man behöver inte fakturera eller bokföra, man bara koncentrerar sig på sitt arbete. Många tycker det är skönt med rutinen att jobba från 9 till 17, för att sedan kunna lägga undan allt och gå hem. Ibland hör man också att det är allt för krångligt att sälja tjänster utan f-skatt, och därför är det bäst att jobba för någon annan.

Andra är dock av en annan åsikt. De tycker det är hemskt att behöva jobba för någon annan, bokföring och fakturera är inte alls krångligt och man kan visst sälja tjänster utan f-skatt. Även om det kan innebära längre arbetsdagar, speciellt i början, tycker de att det är väl värt besväret. Man kan planera sin arbetstid på ett helt annat sätt än om man är anställd på, till exempel, ett kontor. Detta kan vara speciellt viktigt för barnfamiljer, där man behöver vara extra flexibel.

När man väljer att sälja tjänster utan f-skatt kan man fakturera genom ett annat bolag. Dessa finansbolag tar en liten avgift för den här tjänsten, men det öppnar upp många möjligheter. Vill man inte jobba så mycket är det här en bra lösning. Många har en hobby som man vill utöva lite mer, som att spela musik, silversmide eller sömnad.

Om man inte har f-skatt kan det vara svårt att få jobb, i alla fall om man vill satsa på vitt arbete. Många klienter vill inte ha besväret med pappersarbete och avgifter. Därför har man större chanser att få ett jobb om man kan sälja tjänster utan f-skatt. Klienten bryr sig inte om vem som fakturerar, bara de är skyddade och slipper merarbete. Man kan på detta sätt ta ett gig här och där, eller på annat sätt jobba för sig själv.

I dagens ekonomi är det många som tänker på framtiden. Man vill gärna vara oberoende och säker på att ha jobb. Detta är naturligtvis inte möjligt, även om man arbetar för sig själv kan man inte alltid garantera att det finns jobb. Men allt fler väljer att i alla fall försöka sig på det, om inte annat får man en bra erfarenhet.

Comments are closed