Allmänt

När hajen nappar

Det är alltid roligt när det nappar. Även om fiske kan vara en bra terapi så är det ännu bättre när du fångar något. Många gånger så vet du vad du ska få på kroken. Platsen där du fiskar och vilken sorts bete du använder gör att du har en tanke om fisken. Men ibland kan det vara en riktig överraskning. 

Speciellt när du står på isen och fiskar. För då är det många fiskar som rör sig långt där nere. Det är ännu mer av en blandning på vintern än när du kanske står och kastar på sommaren. Helt klart är det en speciell upplevelse när du får en ovanlig fisk på kroken. Som en haj till exempel. 

En aktiv fritid

Det är vanligt att vara ute i skog och mark på fritiden. Även fiske är en stor sak runt om i landet. Kanske för att det så gott som överallt är nära till någon form av vattendrag. Svenska kusten är 2400 kilometer lång, det är en av de längsta i Europa. Lägg sedan till alla sjöar som finns överallt så är det inte så konstigt att fiske är en stor sport. 

Men även jakt är populärt. Det finns ett behov av att jaga, för djurbeståndet måste hållas på rätt nivå. Samtidigt är det ett härligt sätt att komma nära naturen, vilket för många är det allra viktigaste. Och allt blir så mycket roligare när du har de rätta sakerna med dig. Sajten för jägare, fiskare och hundägare: https://www.lundhs.com/

En hund gör att upplevelsen blir så mycket mer intensiv. De ser och hör saker som en människa inte alltid uppfattar. Och de har ofta en livsglädje som är smittsam. Tänk bara när hundarna får upp ett spår. Om de är tränade så kanske de behärskar sig. Men en helt vanlig hund kan bli helt tokig av upphetsning. Det är en fröjd att se hur intensiva de är. Med rätt jaktutrustning blir det roligare ute i skogen. 

Fiske hela året om

Även om det kan vara jobbigt med en lång och kall vinter så har den sina fördelar. Bland annat kan du fiska på isen när den fryser till så där riktigt ordentligt. Ibland ser du en hel koloni med fiskare som står och rycker vid sina hål. Det är viktigt att vara försiktig, och gärna inte fiska helt ensam. Samtidigt är det en alldeles speciell känsla när du bara har is och blå himmel. Och fiskarna naturligtvis. Göteborgs Posten skriver om mannen som fiskade haj på isen. 

Det här är ingenting som händer varje dag. Inte ens varje år, hur många har egentligen fått upp en haj när de står och fiskar? Men allt kan hända och det är just det som inspirerar många att ge sig ut i kylan. Men fiske är också härligt på sommaren, trots sol och myggor. Har du båt är det en annorlunda upplevelse, men du kan alltid stå vid en kaj eller på en stenhäll och fiska. 

För det handlar inte bara om att få napp. Det är ett sätt att ta det lugnt och ladda batterierna på. När du fiskar kan du inte ha bråttom, för det fungerar inte på det sättet. Det är klart att ibland hamnar du mitt över ett stim och kan mer eller mindre håva in fiskarna. Men för det mesta är fångsten inte lika rik. Det gör ingenting, för det är en del av charmen med att fiska. 

Livet på landet

Jägare och fiskar kommer från både städer och landsbygden. Tänk på att mitt inne i huvudstaden kan du fiska, det är så rent att du också kan äta fisken. Här har du också tillgång till alla butiker som har allt du kan tänkas behöva. Och lite till, ibland ser du saker du inte ens visste att du vill ha innan du kom in. På landet får du ofta gå till den enda affär som finns, vilket inte alltid är så dåligt. Butiken som sålde allt från leksaker till jakttillbehör

Nu har naturligtvis allt det här förändrats. Med hjälp av internet kan du köpa vad du vill, oberoende av var du bor. Det har öppnat nya portar för både jägare och fiskare. För om du vill ha ett speciellt bete, en kikare eller vad det nu än är du har sett, kan du lätt få den hemskickad till dörren. Du måste inte åka flera mil till närmaste stad. Klicka på produkterna, betala och vänta. 

En annan fördel med internetbutiker är att det är lätt att se vad som finns. Du kan i lugn och ro sitta och bläddra igenom olika sajter. Jämföra priser och läsa igenom informationen. Ibland hittar du saker som du verkligen kan ha nytta av. Du kanske inte ens visste att det fanns sådana tillbehör. Men nu har du en chans att prova på dem. 

Komma ut i det fria

Det är viktigt att vara nära till naturen. Att kunna komma ut och andas lite frisk luft ibland. Om du bor på landet kanske det inte är något problem. Men många personer tillbringar sin vardag på pendeltåg och kontor. De måste göra en ansträngning för att kunna njuta av livet där ute. Det är klart att även i de flesta städer är det nära till gröna områden. Du har dels alla de parker som är en naturlig del av stadslivet. 

Sedan är Sverige så stort jämfört med befolkningsmängden att det är gott om plats. Du kan alltid hitta en skog eller strand om du vill jaga eller fiska. Ännu enklare om du bara vill promenera eller kanske bada. För naturen är en del av livet, både på landet och i städerna. Här kan du både slappna av och låta hjärnan få lite vila från alla de intryck som du annars utsätts för. Samtidigt är det enkelt att hålla sig i form. Skogspromenader bränner många kalorier och du kan få hjärtat att pumpa ordentligt om du ökar takten. 

Utnyttja de möjligheter du har

Att fiska, jaga eller bara vistas i naturen är både roligt och sunt. Det är klart att du kan göra så många andra saker. All vila, träning eller underhållning har sin plats i ett normalt liv. Men om du utnyttjar de chanser du har att vara utomhus så kommer du att märka stor skillnad. Det är bra för din hälsa och du kan göra en hel del. 

Det blir aldrig tråkigt. Tänk bara på de skiftande årstiderna som gör varje besök till något nytt. Och vem vet. En dag kanske du har turen att fånga en haj, en riktigt bra fiskehistoria. Som du kan berätta om och om igen tills alla är trötta på att höra den.