View Sidebar
Annorlunda whiskey på Irland

Annorlunda whiskey på Irland

30/10/2013 17:44Comments are Disabled

Man behöver inte kunna mycket om whiskey för att känna skillnad på olika sorter. Skotsk whiskey är ofta lite starkare än irländsk. Men även från samma land kan man hitta så många olika typer att det tar tid att pröva alla.

MA181-Irland

För att kunna kalla drycken whiskey på Irland (www.francetours.se) måste den vara lagrad i minst tre år. Man kan gärna lagra den längre, men det är minimum tiden. När whiskeyn är gjord hälls den över på ekfat, det är här som den får sin slutgiltiga smak. En statlig kontrollant måste vara med när whiskeyn förs över till ekfaten, det är en garanti för kvaliteten.

En av orsaken till att whiskey på Irland är lite mildare än sin skotska broder är att man ofta inte använder torv i processen. En annan är att man vanligtvis destillerar whiskeyn tre gånger, till skillnad från två gånger i Skottland. En del föredrar skotsk, medan andra anser att irländsk whiskey är den bästa. Oavsett vilken kan det vara intressant att åka på en whiskeyresa.

Många tycker om att besöka destillerierna och se hela processen från början till slut. Ibland får man vara med och smaksätta sin egen whiskey på Irland. Om man träffar på kunnig personal kan de berätta mycket om bakgrunden till whiskeytillverkningen. Det ger en helt annan dimension när man känner till lite intressanta historier och anekdoter från trakten. De allra flesta har någon liten personlig vridning och hemlighet, det är därför det blir så intressant att besöka olika destillerier.

Förutom att lära sig mer om whiskey på Irland tycker många om att besöka själva landet. Man kan kombinera en whiskeyresa med mycket annat. Det finns bland annat många fantastiska golfbanor på Irland och man kan lätt blanda whiskeysmakning med ett parti golf. Andra tycker om att besöka en av de många historiska och förhistoriska platser som finns över hela Irland. Ibland vill man bara gå ut och njuta av den vackra naturen. På kvällarna kan man gärna ta ett glas whiskey och en pratstund med lokalbefolkningen på någon pub.

Whiskey på Irland är en viktig del av kulturen. Det finns flera mindre destillerier vid sidan av de lite större. Genom att läsa på innan man åker eller ta en organiserad whiskeyresa kan man få större utbyte av besöket. Förutom att smaka på olika whiskey, från de många destillerier man besöker, kan man även köpa med sig hem. När man sedan sitter och njuter av ett glas ger det en alldeles speciell känsla.

Leave a reply