View Sidebar
Drömmen om att äga en travhäst

Drömmen om att äga en travhäst

30/10/2013 14:16Comments are Disabled

Många av de som är intresserade av trav drömmer om att äga travhäst. Det är något speciellt att se sin egen häst starta i ett lopp, och hoppas på att han vinner. Denna dröm är lättare att uppfylla än man tror.

MA36-fria hästarTrav och äga travhäst involverar ganska stora pengar. En del stall springer in flera miljoner kronor varje år. Det kostar en rejäl slant att ha sin häst i träning hos dem, för att inte tala om kostnaden för att köpa en travhäst. Att äga travhäst kan gå på flera hundra tusen kronor. Sedan har man alla utgifter för logi och träning. Det är ingen ide’ att äga travhäst för att sedan inte träna den på bästa sätt. Då kan man lika gärna köpa en vanlig häst eller satsa på något annat. Man brukar få betala cirka 10 000 kronor i månaden för att träna och tävla med en travhäst. Det kan variera lite beroende på stall och tränare.

Eftersom det är så pass dyrt att äga travhäst och träna den går man ofta tillsammans i en grupp för att köpa en häst. Det vanliga är att dela upp en häst i cirka 20 andelar och sedan får man köpa så många andelar man har lust eller råd med. Ibland är det en samling vänner som går ihop för att äga travhäst, men ofta känner man inte de andra som har del i hästen. Alla transaktioner går genom en firma. Om man vill sälja sin andel får man vanligtvis vänta i två år innan man kan dra sig ur. En del säljer sin andel i en häst för att sedan köpa in sig i en annan.

Det finns olika anledningar till varför man vill äga travhäst. En del hoppas på att tjäna pengar, man hör ju om hästar som springer in massor med pengar varje år. Faktum är dock att dessa hästar är få till antalet och ofta tränas de och körs av proffs. För det mesta är det bara en utgift att äga travhäst. Men det kan vara en rolig utgift, som en hobby. Man lär känna hästen och de som har att göra med den. Många reser runt med sin travhäst för att se den tävla, och hoppas på att den vinner. Det händer naturligtvis ibland att man får tag på en riktig vinnare. Men man ska inte räkna med det när man vill äga travhäst. Nästa inlägg i denna serie kommer handla om en välkänd hästägare, nämligen Lutfi eller “Ludde” Kolgjini som han kallas. Håll ut till dess!

Comments are closed